Blog

 

Culinaire beleving: Wie, Wat, Waar en Waarom?

 

Je hoort het in elk restaurant, elk cateringconcept of welke eetmogelijkheid dan ook: culinaire beleving. Waar we vroeger ‘gewoon’ aten om onszelf in leven te houden is dat tegenwoordig niet meer genoeg. Eten maakt een groot deel van ons leven uit, en daardoor willen we het echt beleven.

Culinaire beleving draait er in het kort om dat je met elk zintuig het culinaire moment beleeft. Naast het proeven van de ingrediënten wordt er ook steeds meer aandacht gegeven aan de opmaak van borden, de geuren die verspreid worden tijdens de bereiding, de verhalen die de koks of cateraars vertellen wanneer ze aan het werk zijn en zelfs het voelen van bepaalde structuren in gerechten. Maar culinaire beleving gaat verder dan dat. Elk zintuig kan op verschillende manieren geprikkeld worden.

De vraag is: waarom zijn we als mensen op zoek naar culinaire beleving? Het antwoord lijkt heel simpel, als mens willen we herinneringen verzamelen, het geeft ons het gevoel dat we leven. Maar hoe creëer je belevenis en herinneringen als cateraar of restauranthouder? Het antwoord op die vraag is moeilijker, omdat een onvergetelijke beleving voor iedereen anders is. Waar de ene persoon veel meer waarde hecht aan de smaak van een gerecht, gaat de voorkeur voor een ander uit naar de presentatie op het bord. Weer iemand anders heeft graag een unieke setting waarin hij of zij van heerlijke gerechten geniet. De kunst als cateraar is dus om al deze wensen te combineren tot, jawel: de ultieme culinaire beleving.

Die beleving hoeft niet heel groot te zijn, maar wel intiem, waardevol en uniek. Want hoe zeer we er ook voor pleiten om tijdens een culinair moment niet op onze smartphone te kijken, hedendaagse culinaire belevingen moeten het delen waard zijn. Op die manier genereer je als cateringconcept of restauranthouder een soort van respect, want mensen hechten veel waarde aan de mening van een ander. De volgende keer als je iemand vraagt naar zijn of haar culinaire beleving, moet je er eens op letten wat er als eerste genoemd wordt. De meesten zullen de sfeer en ambiance als eerste benoemen, waarna er later pas gesproken wordt over de smaak van de gerechten. En dan weet je dat het goed zit, in elk geval met de zintuiglijke beleving.

Hoe creëren we bij Down South Events de culinaire beleving? In samenwerking met Dutch Foodie zetten we onszelf neer als een uniek cateringconcept. Maar wat maakt ons uniek? Van de ontvangst door onze hostesses in bubbelrok, die u een creatief aperitief aanbieden tot het kleinste detail, uitgewerkt in een thema. Met onze mobiele keuken serveren wij gastronomische gerechten in een weiland of kasteel. Vanaf onze Ofyr barbecues ervaart u live-cooking: heerlijke gerechten worden voor uw ogen door een chef bereid. U geniet dan niet alleen van de smaak en presentatie, maar ziet hoe gerechten klaar gemaakt worden en u kunt ondertussen luisteren naar de tips van de chef. Van hamburgers en gegrilde groenten tot kreeft en gevulde champignons. Een culinaire beleving van Down South Events samen met Dutch Foodie is tot in de puntjes uitgedacht en afgestemd op de wensen van de klant. Elk zintuig prikkelen, keer op keer. Proef, Geniet en Beleef!

Heeft u na het lezen van deze blog honger gekregen in een foodevenement op maat, of alleen een culinaire invulling tijdens uw evenement? Neem dan contact met ons op en vertel ons uw wensen! Wij zetten uw wensen om in een beleving op maat!

 

 ------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Leuker kunnen we het niet maken… wel makkelijker?Blog over Limburg, Events en meer..

Natuurlijk is de Werkkostenregeling (WKR) niet iets waar u aan het begin van uw werkweek mee geconfronteerd wilt worden. En eigenlijk ook niet aan het einde van de week. Maar het is wel belangrijk om er even, al zijn het maar de paar minuten die u nodig hebt om dit artikel te lezen, bij stil te staan. Want wat houden de veranderingen betreffende de WKR precies voor u en uw onderneming in? En waar moet u nu rekening mee houden bij het boeken van een bedrijfsevenement?

Begin 2011 werd de WKR voor het eerst geïntroduceerd. De basis van deze regeling blijft nog steeds hetzelfde. Met de werkkostenregeling kunnen werkgevers hun personeel, tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom, onbelast laten profiteren van vergoedingen en verstrekkingen. Deze vergoedingen en verstrekkingen zijn bijvoorbeeld kerstpakketten, etentjes, een fiets van de zaak en personeelsfeesten. De verstrekkingen worden binnen de WKR niet per werknemer, maar bedrijfsbreed bijgehouden.

De afgelopen jaren bestonden twee regelingen voor werkkosten naast elkaar: de werkkostenregeling en het oude regime voor vergoedingen en verstrekkingen. Per 1 januari 2015 is dit keuzeregime vervallen. In plaats hiervan is er één verbeterde WKR, die verplicht is voor alle werkgevers. De vrije ruimte, waarbinnen vergoedingen onbelast aan de werknemers verstrekt kunnen worden, is verlaagd van 1,5% naar 1,2% van de totale loonsom van een bedrijf. Boven deze vrije ruimte worden alle vergoedingen belast met 80%. De basis van de WKR die in 2011 werd geïntroduceerd blijft hetzelfde.

De vernieuwde werkkostenregeling brengt natuurlijk nog meer veranderingen met zich mee dan louter bovenstaande. Zo hoeft de werkgever nu nog maar één keer per jaar vast te stellen wat zijn verschuldigde belasting in het kader van de WKR is, en niet, zoals voorheen, per aangiftetijdvak. Daarnaast vervalt het fiscale onderscheid tussen computers, smartphones en tablets en wordt het verschil tussen vergoedingen en verstrekkingen weggenomen. Allemaal goed en wel, maar een bedrijfsevenement op zijn tijd brengt natuurlijk ook veel voordelen met zich mee. Denk alleen al aan een betere samenwerking tussen uw werknemers en verbetering van hun vaardigheden.

Het is voor een werkgever al moeilijk genoeg om binnen de 1,2% vrije ruimte te blijven zonder een bedrijfsevenement te organiseren. Maar hoe organiseert u dan een evenement voor uw personeel waarmee u uw bedrijfsdoelstellingen bereikt, zonder dat u verplicht bent hier 80% belasting over te betalen? Binnen de WKR bestaan voor een aantal vergoedingen en verstrekkingen gerichte vrijstellingen. Deze kunt u onbelast vergoeden of verstrekken en gaan niet ten koste van uw vrije ruimte.

Onder de gerichte vrijstellingen vallen onder andere vervoer en reiskosten, maaltijden bij overwerk en verhuiskosten als de verhuizing verband houdt met de dienstbetrekking. Maar ook alle evenementen waarin kennis uitgewisseld wordt blijven buiten schot. Denk aan congressen, meetings, seminars, vergaderingen en studiereizen. Ook cursussen, excursies, studie- of opleidingskosten hebben vrijstelling van de WKR. Deze kosten zijn dus onbelast, zonder dat ze deel uitmaken van uw vrije ruimte.

Down South Events helpt u graag met het samenstellen van een succesvol evenement waarmee uw bedrijfsdoelstellingen worden behaald, maar die binnen de gerichte vrijstellingen en dus buiten de WKR vallen. In overleg met u wordt een evenement samengesteld waarbij het uitwisselen van kennis in het middelpunt staat. Niet alleen wordt het organiseren van een evenement op maat u geheel uit handen genomen, wij zorgen er ook voor dat het doel en de beschrijving van uw evenement worden vastgelegd, waardoor uw evenement altijd binnen de regels van gerichte vrijstellingen van de WKR valt. Zodat u en uw werknemers optimaal kunnen ontdekken, beleven en genieten!

Blijft u na het lezen van dit artikel nog steeds met onbeantwoorde vragen zitten betreffende de WKR? Graag helpen wij u hiermee. Neem telefonisch of schriftelijk contact met ons op, via 0031(0)6-30 66 66 66 of info@downsouth.nl.

------------------------------------------------------------------------------------

Nog een paar dagen en de straten kleuren weer rood, geel en groen: carnaval! Maar als je ook dit jaar weer je kleurrijke pakje aantrekt en de vlag buiten hangt, sta je er dan wel eens bij stil waarom je dat ieder jaar weer doet? De tradities tijdens het carnaval zoals wij het nu kennen, zijn waarschijnlijk afkomstig van heidense feesten die werden gevierd vóór het Christendom. Zo heeft het veel overeenkomsten met de Romeinse Saturnaliën, waarbij eten en drinken centraal stonden, een soort prins carnaval werd gekozen en men vermomd de straat opging om de vele optochten te bewonderen. Voor de Kerk was het eenvoudiger om dit heidense feest om te zetten in een kerkelijke feest dan het te verbannen.

Zo ontstond het carnaval: de uitbundige losbandigheid vlak voor de vastenperiode, de veertig dagen tussen carnaval en Pasen waarin men geen vlees mocht eten. De term vasteloavend (de avond voor het vasten) komt hier natuurlijk vandaan. De vastentijd is een herdenking aan de periode van veertig dagen waarin Jezus vastte, maar behelst ook de bezinning op de christelijke kernwaarden. De naam carnaval hangt volgens diverse theorieën dan ook samen met de drie dagen los gaan voor het vasten. Zo zou het zijn ontstaan uit de Latijnse uitdrukking carne vale, wat vaarwel aan het vlees betekent, of het Italiaanse carnueale en Franse carne-avalis, die beiden vlees verslinden betekenen.

Tijdens de Middeleeuwen omhelsde het carnaval niet alleen de drie dagen voor het vasten, maar ongeveer de hele periode tussen Kerstmis en de vastentijd in. De feesten tijdens deze periode werkten als uitlaatklep van de arme bevolking voor hun dagelijkse frustraties. De eerste middeleeuwse vieringen van carnaval uitten zich in Italië, met optochten en gemaskerde ballen, waarna het zich via Frankrijk en Spanje over de rest van Europa verspreidde. Het toenmalige kende veel carnaval tradities, die tijdens het hedendaagse carnaval nog altijd, weliswaar gemoderniseerd, uitgevoerd worden.

Officieel begint carnaval met de sleuteloverdracht op de zondag voor de vastenperiode. Prins carnaval ontvangt van de burgemeester de symbolische sleutel van de stad. De ‘macht’ wordt hiermee aan hem overgedragen. Dit komt van de Middeleeuwse traditie waarbij de arme bevolking voor één dag de macht overnam en de rijke adel en de Kerk bespotte. De moderne varianten hiervan zijn het tonproaten in Noord-Brabant en het buutereednen in Limburg, waarbij onder andere de lokale politiek op de hak wordt genomen. Hoewel het officiële begin van carnaval op zondag plaatsvindt, begint het carnavalsseizoen natuurlijk al op 11 november: de elfde van de elfde. Elf is een bijzonder getal in het katholicisme. Het komt namelijk net voor het heilige getal twaalf, en staat daarom symbool voor het imperfecte, de gekken en dwazen. Het wordt dan ook het gekkengetal genoemd, wat weer uit elf letters bestaat.

Met de Reformatie in de 16e eeuw kwam een einde aan het traditionele carnavalsfeest. De protestantse geestelijken vonden dat men meer waarde moest hechten aan het vasten, en dat carnaval een te buitensporig feest was. In het noorden van Nederland werd het daarom helemaal uitgebannen, en in het zuiden aan banden gelegd. Zo werd bijvoorbeeld de traditionele polonaise, waarbij men niet met de hand de schouder, maar met de neus het achterwerk van de volgende persoon aanraakte, verboden.

Tegenwoordig bestaan er in Nederland twee soorten carnaval, die verschillen in hun jaarlijkse tradities. Het Bourgondisch carnaval vindt vooral plaats in het noorden en westen van Brabant, Zeeland en grote delen van Gelderland, en is van oorsprong een gekostumeerd eetfestijn waarbij men elkaar belachelijk maakte. Tijdens dit carnaval is er per dorp en stad één carnavalsstichting die een prins uitroept. Alle dorpen en steden krijgen alternatieve plaatsnamen, al wordt deze traditie ook in het oosten van Nederland uitgevoerd. Voorafgaand aan het Bourgondisch carnaval wordt een motto vastgesteld. Degenen die zich tijdens de optocht naar dit motto verkleden, kunnen mooie prijzen verdienen. Dit carnaval wordt vooral binnen gehouden, in kroegen en cafés, en de kostuums die worden gedragen zijn (schijnbaar) eenvoudig, omdat Brabant tussen Gouden Eeuw en de Tweede Wereldoorlog er arm was. Een iconisch kostuum, dat je nog steeds vaak ziet, is de blauwe boerenkiel met zakdoek.

De andere vorm van het huidige feest is het Rijnlandse carnaval, dat in de 19e eeuw in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ontstond, en vooral in Keulen wordt gevierd. De Nederlandse vorm is echter volkser en informeler, en vindt vooral plaats in zuidoost Brabant en Limburg. Vaak zijn er per stad meerdere carnavalsverenigingen, en dus ook meerdere prinsen die elk een raad van elf hebben, zittingen en feesten organiseren en tijdens optochten met eigen praalwagens meerijden. De traditionele kleuren rood, geel en groen zie je overal tijdens het Rijnlandse carnaval, dat vooral buiten plaatsvindt. Men draagt prachtige uitgebreide kostuums en maskers. Voorafgaand aan het carnaval worden in veel steden een oudewijvenbal georganiseerd. Het Maastrichtse carnaval is nog uitbundiger dan de hiervoor genoemde soorten. Tijdens dit driedaagse straatcarnaval trekt niemand zich iets aan van de dagelijkse orde en worden eigen tradities in stand gehouden.

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen de diverse soorten carnaval. Denk aan elf november, de sleuteloverdracht, optochten, prinsen en hun gevolg, betogen in het dialect (tonproaten of buutereednen) en de dweilorkesten, of zaate hermeniekes, die de muziek in cafés, feestzalen en op straat verzorgen. Maar welke vorm van carnaval ook wordt gevierd, wij raden het zeker aan om minstens één keer in je leven deel te nemen aan deze traditie!

Carnaval-Limburg-Rood,geel en groen-

------------------------------------------------------------------------------------

Een zorgeloos feest? De SOS-partykit!

Natuurlijk wil je dat je feest of evenement zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Jammer genoeg gebeuren er altijd wel dingen waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden. Leg vooraf aan je evenement een noodkit klaar, waar jij en je gasten altijd op terug kunnen vallen, voor een geslaagd evenement en tevreden gasten! Wat stop je zo al in zo'n SOS-partykit?

Naald en draad om losse knopen vast te naaien en kledingscheuren te dichten.

Vlekkenpakket 
om die vervelende vlekken van eten van je feestkleding te verwijderen

Mini haar en make-up kit, zodat je ook na een fikse regenbui je kapsel en make-up weer in orde kunt krijgen! Denk aan een kam, borstel, elastiekjes, haarspeldjes, lippenstift, oogpotlood en een beetje foundation. 

Parfum en deo om de nare geurtjes die de spanning met zich meebrengt de camoufleren.

Tape, want er gaat altijd wel iets los waar dat niet de bedoeling van is.

Universele telefoonladerDeze lijkt me wel duidelijk!

Bron: www.eventplanner.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------

Krijg twee keer zoveel gedaan in de helft van je tijd

Tijd is schaars voor een ondernemer, en er is meer genoeg te doen. Hoe zorg je ervoor dat je tijd niet opgeslokt wordt door teveel afleiding, zodat je zoveel mogelijk in contact bent met je potentiële klanten? Sprout-expert en ondernemerscoach Sentini Grunberg geeft 5 tips.

1. Stel doelen
Doelen stellen is essentieel. Dit doe je ook als je op vakantie gaat: waar wil je heen? Zo gaat dat ook in je onderneming. Hoeveel klanten wil je dit jaar bedienen? Hoeveel omzet wil je deze maand? Essentieel in doelen stellen is dat je er een getal en een datum aan toevoegt. Een deadline zet aan tot actie.

2. Doe aan reverse engineering 
Bedenk altijd: wat heb ik ervoor nodig om mijn doel te bereiken? En: wat heb ik nu binnen handbereik wat ik daarvoor kan gebruiken? Als je doel bijvoorbeeld is om binnen 90 dagen twee nieuwe klanten binnen te halen: hoeveel potentiële klanten moet ik dan deze week gesproken hebben om dat doel te bereiken? Wie in mijn netwerk kan me hier wellicht een stap verder mee helpen?

3. Plan je dag
Plan je dag van begin tot eind, dit geeft rust en duidelijkheid voordat je aan je dag begint. Plan je dag het liefst de avond ervoor en werk met blokken van een half uur, waarbij je steeds na anderhalf uur een korte break neemt. Zo blijf je scherp en gefocust.  

4. Heb discipline
Als je gepland hebt om bijvoorbeeld 5 potentiële klanten per week te benaderen is het soms moeilijk je eraan te houden. Voor mij werkt het heel goed om de activiteit behandelen alsof het een echte afspraak is. Ik blok de tijd dan ook in mijn agenda en stel minimaal 2 reminders in.

5. Manage afleidingen 
Kijk het liefst één keer per dag en anders hooguit 2 keer per dag naar je mail! Bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend om 11.00 uur en eind van de middag om 17.00 uur. Je mail is de grootste energie en tijdvreter. Als je hier productief mee omgaat dan kun je zeker twee keer zoveel doen in de helft van je tijd. En dat komt zeker jouw omzet ten goede. 

Bron: Sprout: http://www.sprout.nl/content/krijg-twee-keer-zoveel-gedaan-de-helft-van-je-tijd?utm_medium=Email&utm_source=nieuwsbrief-sprout&utm_campaign=nbr_20150108

-------------------------------------------------------------------------------------------

De weg naar… zaligheid

Na de Romeinse tijd in vergetelheid geraakt, maar in de Valkenburgse grotten weer tot leven gewekt: de Romeinse catacomben. Hoewel een nabootsing van de originele catacomben, voelt het wel echt als je door de onderaardse gangen loopt. In de mergel zijn grafnissen uitgehakt, op het plafond in de grafkamers vind je indrukwekkende schilderingen en het marmeren beeld van Madonna en de drie Wijzen voert je terug in de tijd. De grafnissen en –kamers zijn heel nauwkeurig tot in de kleinste details uitgehakt en de diverse fresco’s en beeldhouwwerken zijn door professionele kunstenaars en decorschilders gemaakt.

Doordat na de Romeinse tijd weer openbare begraafplaatsen werden toegestaan, verdwenen de catacomben, en daarmee de rituelen, kerkdiensten en doopsels. In de grotten van Valkenburg kun je dit ondergrondse avontuur wel weer beleven. Een ondergrondse belevingstocht vol ontberingen om uiteindelijk als goed mens gezien te worden, is een enorme uitdaging. De weg naar Zaligheid bereik je alleen door te geloven in elkaars kunnen. Beleef onderweg ongekende rituelen die nooit het daglicht hebben gezien en ontdek tradities binnen het christendom.

Tijdens kerstmis zijn er in Valkenburg genoeg activiteiten te beleven. Zo ook in de Romeinse catacomben. Vanaf 13 december zijn er dagelijkse christmas tours en op zaterdag en zondag 20 en 21 december vindt een special christmas event plaats.

Klik hier voor meer informatie over de catacomben in Valkenburg.

Een exclusieve rondleiding en samen de weg naar Zaligheid vinden? Klik hier.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Zuid-Limburgse Mergel

In de Zuid-Limburgse mergelgrotten komt de Limburgse mergel naar boven: zachtgeel krijtgesteente dat gewonnen wordt voor de bouw en monumentaal werk. Het winnen van deze mergelsteen heet blokbreken en degenen die die werk uitvoeren heten blokbrekers. Naast het bouwen en restaureren van gebouwen, wordt de mergel ook gebruikt als materiaal voor beeldhouwwerken, in de productie van cement, als kleurstof in de bouw- en keramische industrie, als toevoeging aan veevoer, als kalkmeststof om verzuring van de grond tegen te gaan en als toevoeging aan een mengsel dat schoorsteengassen ontzwavelt. Er zijn verschillende mergelsoorten, die benoemd zijn naar de regio, het dorp of de stad waar de soort gewonnen wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Sibber blok en Maastrichter blok. Het verschil tussen de diverse soorten is vooral de hardheid van de steen en in hoeverre het bestand is tegen grillige weersomstandigheden.

Maar de mergelgrotten worden natuurlijk niet alleen gebruikt voor mergelwinning! Ook andere activiteiten vinden plaats in de bijzondere groeven. Vooral de grotten van Valkenburg aan de Geul zijn bekend, die met een gangenstelsel van 250 kilometer bijna een eigen stad vormen. In de grotten van Valkenburg is onder andere een replica van een steenkolenmijn en een reconstructie van Romeinse katakomben te vinden. Maar de grotten worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld het grotbiken, survivaltochten en natuurlijk de jaarlijkse kerstmarkten! Dit jaar vindt in de Gemeentegrot van Valkenburg de 29ste kerstmarkt plaats. Deze kerstmarkt ligt onderaan de Cauberg, en is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa, met mooie settings, decors en stands met bijzondere kerst- en cadeauartikelen. De andere kerstmarkt van Valkenburg vindt plaats in de Fluweelengrot. Naast de sfeervolle en warme markt vind je in deze grot ook indrukwekkende wandschilderingen, sculpturen, een 18de-eeuwse kapel en een gezellige plek om iets te eten en te drinken.

Klik hier voor meer informatie over de kerstmarkt in Valkenburg!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Een evenement is natuurlijk niet zomaar georganiseerd.

Enkele tips:

  • Stel het doel vast van het evenement. Alleen plezier, of wilt u dit combineren met een training of een teambuilding activiteit?
  • Zet enkele mogelijke programma’s uiteen. Het liefste wilt en kan uw hele personeel aan het programma deelnemen en worden uw doelen ermee bereikt.
  • Boek de verschillende onderdelen van het gekozen programma. Deze onderdelen moeten op tijd beginnen en op elkaar aansluiten, en soms aangevuld worden met bijvoorbeeld een diner.
  • Nodig uw personeel uit. Zorg dat iedereen mee kan gaan en leg de gegevens van alle deelnemende werknemers vast.
  • Stuur vlak van tevoren een berichtje. Door de deelnemers een dag voor het evenement een e-mail of sms om ze ervoor te enthousiasmeren en te motiveren.
  • Evalueer na het evenement. Wat ging goed? Wat kan beter? Hoe heeft uw personeel het evenement ervaren?

-------------------------------------------------------------------------------------------

Vakwerk in uw vakantiehuis?
 
In Nederlands Limburg is de oudst bekende vakwerkgevel, uit 1406, in de Maastrichtse binnenstad te vinden. Op het ‘platteland’ kunnen we niet ver teruggaan; daar is het oudste vakwerk te dateren rond 1500. Dat heeft veel te maken met oorlogen en verwoesting, maar ook met het intensieve gebruik van panden die bovendien, anders dan in de stad, vrij lagen en dus meer last hadden van weersinvloeden.
 
Het is een bouwmethode die volstrekt op zichzelf staat, meteen vrijdragend skelet, dat naar believen gevuld kon worden met vlechtwerk en stroleem of met ramen en deuren. Kozijnen zijn immers onderdeel van het skelet. Het uitzoeken van het hout, het bedenken van de constructie en het timmeren van het skelet zijn hoog gekwalificeerde vaardigheden.
 
Klik hier voor meer informatie en kijk of uw vakantiehuis echt vakmanschap is...

-------------------------------------------------------------------------------------------

Bijzondere flora en fauna in Zuid-Limburg: het Mergellandschaap.

Het Mergellandschaap is afkomstig van de kalkrijke mergellandgronden in Zuid-Limburg en België. Halverwege de vorige eeuw nam het aantal Mergellandschapen sterk af. 

Dankzij een aantal enthousiaste liefhebbers van het ras is sinds de jaren ‘70 weer een levenskrachtige populatie gefokt van zo’n tweeduizend dieren. In Zuid-Limburg loopt een grote kudde van Staatsbosbeheer in het Gerendal en je kunt een grote kudde Mergellandschapen met herder tegenkomen in het Geul- en Gulpdal.Naast het Mergellandschaap zijn zowel de wijngaardslak als de waterspreeuw vrij zeldzaam. Er zijn ook veel "exotische" planten te vinden, waaronder de vuursalamander, europese kanarie, geelgors en diverse vleermuissoorten.

Klik hier voor meer informatie over de flora en fauna van Zuid-Limburg

-------------------------------------------------------------------------------------------

De 9 teamrollen van Belbin

Elk team heeft behoefte aan een optimaal evenwicht tussen de teamrollen. Een goede taakverdeling, waarbij de taken en verantwoordelijkheden van de teamleden zo veel mogelijk overeenstemmen met hun natuurlijke teamrollen, is daarbij van het grootste belang. Bij het samenstellen van teams benadrukt Belbin het belang van “complementariteit”. Complementaire bijdragen leiden tot betere resultaten dan concurrerende bijdragen.

Een van de belangrijkste conclusies was dat de sterke punten die elk teamlid heeft, altijd samengaan met wat Belbin “toelaatbare zwakheden” noemde. Deze zwakheden doen geen afbreuk aan de effectiviteit van het team omdat een goed inzicht daarin ertoe kan leiden dat ze worden opgevangen door de sterke punten van anderen. Er is dus geen goede of slechte rol. Ieder persoon heeft twee of drie teamrollen die “van nature” goed bij hem passen en waarin hij zich thuis voelt. Volgens Belbin is het zaak dat mensen zich van hun natuurlijke rollen bewust worden, deze ontwikkelen en productief maken in de samenwerking met anderen.

Elke teamrol staat voor een karakteristiek temperament, een manier van informatie verwerken en een strategie om problemen op te lossen. Een teamrol is opgebouwd uit persoonlijkheidskenmerken, mentale vaardigheden en persoonlijke overtuigingen en wordt in de loop der jaren mede gevormd door de sociale context, en beïnvloed door levenservaringen en zelfinzicht. Meer weten? Hieronder worden de 9 teamrollen verder uitgediept of doe de test op http://www.123test.nl/groepsrollentest/

Uitvoerder
Nuchter, ordelijk en taakgericht. De harde werker, met een groot praktisch inzicht en organisatietalent. Betrouwbaar, consciëntieus en plichtsgetrouw. De uitvoerder gaat op zeker.

Toelaatbare zwakheden: soms weinig flexibel, voorspelbaar en behoudend. Staat niet open voor ideeën die hun praktische waarde nog niet hebben bewezen.

Brononderzoeker
Extravert, enthousiast en avontuurlijk. De netwerker, die makkelijk contacten legt en onderhoudt en altijd op zoek is naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Toelaatbare zwakheden: snel verveeld, verliest belangstelling als het eerste enthousiasme is weggeëbt, nonchalant met betrekking tot details.

Plant
Solistisch, rijk aan verbeelding en fantasie. Een creatieve denker en vrije geest, die met originele invallen en oplossingen komt en buiten de gebaande paden treedt.

Toelaatbare zwakheden: is sterk op de innerlijke denkwereld gericht en kan daardoor verstrooid en afwezig lijken en het contact met de wereld verliezen. Trekt zich weinig aan van protocol en conventies.

Monitor
Verstandig, bedachtzaam en kritisch. De analyticus, koel en objectief, die over veel kennis beschikt, alle voors en tegens in kaart wil brengen en beslissingen zorgvuldig wil afwegen.

Toelaatbare zwakheden: soms te voorzichtig en afwachtend. Door zijn kritische zin en relativerend vermogen weinig inspirerend en weinig in staat anderen te motiveren.

Vormer
Extravert en dynamisch, gepassioneerd en wilskrachtig. Sterke drang om te presteren, zoekt de uitdaging, gaat tot het uiterste en weet mensen in beweging te krijgen.

Toelaatbare zwakheden: is ongeduldig en kan driftig reageren als hij wordt tegengewerkt. Heeft de neiging anderen te provoceren en gevoelens te kwetsen.

Coördinator
De natuurlijke coördinator, die de procedures aangeeft, bedoelingen verheldert en samenvat wat iedereen wil. Heeft een goede antenne voor de talenten van anderen.

Toelaatbare zwakheden: zet graag anderen aan het werk en kan goed werk delegeren, ook het eigen werk. Kan een beetje manipulatief zijn in de poging alle neuzen één kant op te krijgen.

Afronder
Nauwgezet, zorgzaam en zorgvuldig. Voelt aan wat er mis kan gaan, bewaakt de kwaliteit en de veiligheid en kan goed dingen afmaken. De perfectionist en pietje precies.

Toelaatbare zwakheden: kan overbezorgd zijn en zich druk maken over de kleinste dingen, geeft moeilijk iets uit handen.

Groepswerker
Behulpzaam en attent, gericht op het scheppen van sfeer en het zoeken van de onderlinge verbinding. Bezit tact en diplomatie en kan met iedereen overweg.

Toelaatbare zwakheden: kan te meegaand zijn, moeilijk uit de weg met conflicten en kan daardoor in kritieke momenten moeilijk een beslissing nemen.

Specialist
De toegewijde vakman. Een stille eenling, die zich in een team niet zo thuis voelt, en zijn bijdrage levert door veel te weten van een doorgaans beperkt vakgebied.

Toelaatbare zwakheden: waagt zich niet gauw buiten het eigen vakgebied en is weinig geïnteresseerd in de complementaire bijdragen van anderen.

Literatuur:
Belbin, M. R. (1981) Management teams. Over succes- en faalfactoren voor teams. Den Haag, Academic Services. Belbin, M. R. (1998) Teamrollen op het werk. Den Haag, Academic Services. Kloppenburg, M, van der Schoor, J. & Groen, R. (2009) Leve het verschil. Beter samenwerken met de teamrollen van Belbin Den Haag, Academic Services.

Gepubliceerd op: 27.03.14

-------------------------------------------------------------------------------------------

Paasactiviteit

Pasen, de tijd die we gezellig samen doorbrengen! Strek de benen en maak er een gezellige dag van! Een mooie interactieve wandeling met spelopdrachten door het Limburgse heuvellandschap voor klein en groot. Spelende kinderen en ouders die genieten van de natuur.

Ontdekken beleven en genieten!

Meer informatie? Houd de nieuwsbrief van maart in de gaten.

Gepubliceerd op: 27.03.14

-------------------------------------------------------------------------------------------

MAASTRICHT – Restaurant De Leest in Vaassen krijgt een derde Michelinster. Dat is bekendgemaakt door Michael Ellis, hoofdredacteur van de Michelin-gidsen in de Benelux. Het aantal driesterrenrestaurants in Nederland blijft daarmee staan op twee. Het Zwolse restaurant De Librije behoudt zijn drie sterren, terwijl het driesterrenrestaurant Oud Sluis in Zeeland wegvalt omdat het volgende maand dichtgaat. gidsen in de Benelux. Alle elf Limburgse restaurants behouden hun sterren.

Een overzicht van de Limburgse sterrenrestaurants:

2 sterren:
Da Vinci, Maasbracht
Beluga, Maastricht
De Leuf, Ubachsberg

1 ster:
Chateau Neercanne, Maastricht
Toine Hermsen, Maastricht
Tout à Fait, Maastricht
One, Roermond
Aubergine, Tegelen
Valuas, Venlo
Bretelli, Weert
Brienen aan de Maas, Well

Gepubliceerd op: 25.11.13

-------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe organiseer ik een Bedrijfsuitje of Teambuildingdag?!

TIPS:

* Leg samen met uw collega's een datum vast
* Probeer de organisatiegroep niet groter te maken dan nodig is
* Bedenk goed wat de bedoeling is met het budget, denk hierbij aan activiteiten, overnachtingen of misschien wel een lekker diner?!
* Ga het wiel niet zelf uitvinden. Dus voordat je aan de slag gaat informeer wat je voorganger heeft georganiseerd. Was dit een succes? Want successen zijn er om herhaald te worden!
* Laat een evenementenbureau u helpen bij het vinden van een passend programma. Let hierbij op referenties, flexibiliteit en maatwerk.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Bezoek onze stand op de Tactival en Adventure Beurs!

Tactical en Adventure Beurs

-------------------------------------------------------------------------------------------


Maastricht & Euregio Culturele Hoofdstad 2018

In 2018 zijn Nederland en Malta aan de beurt om de Europese Culturele Hoofdstad te leveren. Maastricht & Euregio is een van de kandidaten.

Ze staat er niet alleen voor: de kandidatuur wordt gesteund door de provincie Nederlands Limburg en krijgt vorm in nauwe samenwerking met de partners Aken, Luik, Heerlen, Hasselt en Sittard-Geleen. Ook de provincies Belgisch Limburg en Luik, de regio Aken en de Duitstalige gemeenschap in België doen mee. Dat betekent dat Maastricht zich kandidaat stelt namens de hele Euregio Maas-Rijn.

Doel
Doel van de Culturele Hoofdstad van Europa is het uitdragen van het Europese culturele erfgoed in al zijn rijkdom en diversiteit. Zodat inwoners van Europa elkaar beter leren kennen en begrijpen, en zich bewust worden van de grotere gemeenschap waartoe zij behoren.

Maastricht heeft ervoor gekozen internationale kennisstad, woonstad, cultuurstad te zijn. Een belangrijk middel om dat te bereiken is de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa. De gemeenteraad heeft in december 2009 besloten zich kandidaat te stellen voor Culturele Hoofdstad 2018. Maastricht doet dat samen met de zes partnersteden, die elk hun culturele speerpunten hebben: urban city, kunststad, modestad, designstad, stad van de smaak, stad van technologische vernieuwing of stad van de popmuziek.

Met de kracht en vernieuwingszin die de benoeming tot Culturele Hoofdstad met zich meebrengt, wil Maastricht en de Euregio Maas-Rijn zich op een nieuwe manier op de kaart zetten. Een kwaliteitsregio. Een leidende regio. Een veeltonige regio. Boven het maaiveld. Het Culturele Hoofdstad-jaar helpt stad en regio in economisch opzicht een duurzaam sterker gebied te worden, waar het goed leven is. Een gebied waar onze kinderen met plezier de fakkel zullen overnemen: verlicht en energiek. Met bijna vier miljoen inwoners, het werkelijke culturele kapitaal, wil de regio een voorbeeld zijn voor modern Europa.

Gepubliceerd op: 13.12.12 11:33 laatste update: 13.12.12 12:02

-------------------------------------------------------------------------------------------

"HISTORIE"

Maastricht-Limburg-Historie-oudekaart

Haar strategische ligging maakte Limburg eeuwenlang tot een omstreden gebied voor Europese grootmachten. Romeinen, Spanjaarden, Duitsers, Oostenrijkers en Fransen zijn er heer en meester geweest. Pas in 1839, na de Belgische opstand, kreeg de provincie haar huidige vorm. Het huidige provinciaal bestuur van Limburg zetelt in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht, de oudste en meest Bourgondische stad van Nederland.

 

Gepubliceerd op: 11.12.12 08:50, laatste update: 11.12.12 12:02

-------------------------------------------------------------------------------------------

"Epen maakt zich op voor Kerst in het Geuldal"

Eens in de drie jaar zijn de heuvels en dalen van Epen het decor van het kerstverhaal. Vrijwel het hele dorp speelt wel een rol in Kerst in het Geuldal.

Epen
Van onze verslaggever

Tegen de vierhonderd mensen werken mee aan het evenement, voor en achter de schermen. Allemaal komen ze uit Epen. Dat is ook de insteek, vertellen Frans Alleleijn en Frank Mulleneers van de organisatie. "De insteek is: we doen het met het dorp en het is van het dorp. Dat is de onderliggende boodschap: de gemeenschapszin. Ook inwoners die niet vaak meedoen met dorpsevenementen, komen elkaar hier tegen."

Lees meer hierover in de krant van dinsdag.

Gepubliceerd op: 11.12.12 08:50, laatste update: 11.12.12 12:02

-------------------------------------------------------------------------------------------

'Kans op witte pakjesavond'

Het is winters de komende dagen in Nederland. Zowel op woensdag 5 december (Sinterklaas) als op vrijdag is er een reële kans op sneeuw die blijft liggen, verwacht weeronline.nl.

Woensdag op pakjesavond kan vooral landinwaarts een „wit dekje" liggen. Aan de kust zal eventuele sneeuw snel smelten omdat de stevige noordwestenwind vanaf de relatief warme zee komt.

De ANWB waarschuwt voor een vroege en drukke woensdagavondspits. Vanwege pakjesavond begint de avondspits eerder dan gewoonlijk. De eerste files ontstaan al om 15.00 uur. Het drukste moment zal rond 17.00 uur zijn.

Woensdagochtend valt in de zuidelijke helft van het land een mix van sneeuw, natte sneeuw en regen. Eind van de middag trekken vanuit het noorden (winterse) buien het land binnen. Aanvankelijk valt regen, maar gedurende de avond gaat de regen op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw, aldus weeronline.

Vrijdag is de kans op een witte wereld in het hele land nog groter. Vanuit het westen komt een nieuwe storing en valt in de ochtend op veel plaatsen sneeuw, verwacht het weerbureau. Zo is er in De Bilt 70 procent kans op meer dan 3 centimeter sneeuw.

Gepubliceerd op: 04.12.12 10:55, laatste update: 04.12.12 11:37

-------------------------------------------------------------------------------------------

Wist u dat Down South Events opzoek is naar nieuwe collega's ?

-------------------------------------------------------------------------------------------

'Maastricht Culturele Hoofdstad naar tweede ronde'

Maastricht Culturele Hoofdstad kan zich opmaken voor de finale om de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Maastricht en de euregio is samen met Eindhoven en Leeuwarden door naar de eindronde. De jury beslist in september welke stad de titel krijgt.

Maastricht
Van onze verslaggever

De internationale jury, bestaande uit zes Nederlanders en zeven buitenlanders, maakte gisteren in Amsterdam bekend dat van de vijf kandidaten Utrecht en Den Haag zijn afgevallen. De vijf kandidaat-steden presenteerden gisteren en eergisteren hun bidboek aan de jury in Amsterdam.

Maastricht en euregio zetten in hun bidboek in op de jongeren generatie in de euregio, die in het jaar van het Verdrag van Maastricht 1992 is geboren. Zij moet het voortouw nemen bij de samenstelling van het programma als Maastricht de titel binnenhaalt. Bestuursvoorzitter Huub Smeets van Maastricht Culturele Hoofdstad: "De Randstad is uit. De regio's gaan nu uitmaken wie de titel krijgt."

Volgens Smeets hebben de juryleden na de presentatie van het bidboek vooral doorgevraagd over de euregionale dimensie van de kandidatuur. De jury, die vóór Kerstmis nog komt met een motivatie van zijn keuze, was lovend over Maastricht.

Culturele Hoofdsteden in het verleden

Op het kaartje hieronder vindt u een overzicht van alle Europese hoofdsteden van cultuur tot nu toe. De Griekse hoofdstad Athene trapte in 1985 af door als eerste de titel te dragen. In die beginjaren mocht ieder jaar slechts één stad zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Hier kwam echter verandering in, nadat werd besloten om vanaf 2004 telkens twee landen aan te wijzen, waarvan elk een stad de eer ten deel valt. Dit jaar zijn dat Nederland én Malta. Als u de kaart uitgebreid wilt bekijken, dan kunt u hier klikken voor een grotere kaart.

Gepubliceerd op: 30.11.12 16:10, laatste update: 30.11.12 18:25

 

Zoeken

Toon resultaten